Sukker – en djævel i forklædning

Jeg har tidligere sagt, at jeg elsker mit job, det er bare ikke altid. Til tider synes jeg, det er hårdt! At møde flove forældre med fortvivlelsen skrevet i panden, der kommer med deres barn, med en nylig konstateret type 2 sukkersyge, for at få hjælp til at ændre deres livsstilsmønster, er bare ikke sjovt.

Jeg synes heller ikke, det er sjovt, at opleve svært overvægtige personer der bryder grædende sammen i fortvivlelse over, at de har prøvet alt for at tabe sig, og igen er mislykket. Men hvorfor arbejder jeg så med dette område, vil nogen spørge? Fordi måden vi ser på fedme er stigmatiserende og uværdig, alle har en mening om, hvad og hvordan de tykke bør leve og hvad de bør gøre.

Sukker - en djævelOvervægtige bliver sat i bås og bliver betragtet som dovne og viljesvage. Dette er ikke i orden, og det er ikke rigtigt.

Så vidensdelingen om overvægt og fedme er særdeles vigtig. Problematikken skal bredes ud, og gøres forståelig. Ser vi f.eks. på de livsstilssygdomme, der er forbundet med fedme, er det jo ikke fedmen, du dør af, det er de ting der følger med fedmen. De overvægtige skal tages alvorligt, og de skal hjælpes. Vi må søge flere forklaringer end vi hidtil har været tilbøjelige til. Hvorfor breder fedmeepidemien sig med lynets hast – er det virkelig så simpelt, at vi spiser for meget og bevæger os for lidt? Spørgsmål og svar kører rundt i mit hoved! Nogle af de førende eksperter siger, at der er over 500 årsager til fedme, og nogen af dem vil jeg skrive om i dag.

I november sidste år var jeg til det årlige seminar i Dansk Center for Fedmeforskning, her samles de førende specialister inden for fedmeforskning. De fremlægger det nyeste inden for området og der debatteres livligt. Særligt en person tiltrak min opmærksomhed. En pioner på området ”fruktose”, han fremlagde fruktosens biokemi, som jeg ikke vil trætte dig med her. I denne sundhedsbranche har alle deres specifikke områder, de finder særligt interessante, et af mine favoritområder er sukker. Gennem de sidste mange år har jeg tæsket alt igennem om stigningen i indtaget af sukker på verdensplan, den metaboliske proces inde i kroppen, hvorfor vi bliver afhængige af det, og hvad vi kan gøre ved problemet. Jeg er overbevist – sukker er fjende nummer 1, når vi ser på fedme og livsstilssygdomme.

Den 28/10 2014 fik jeg en nyhedsmail, hvor i der stod ”Farligt sukker rammer Danmark i år 2017”. Det farlige stads, der hedder HIGH FRUCTOSE CORN SYRUP (HFCS), kan være på vej til det danske marked uden nogen form for restriktioner. Hvilket, efter min mening vil være katastrofalt. I USA har man brugt denne sukkertype siden 70`erne, og den har bl.a. fået en del af skylden for den stigende fedmeepidemi og eksplosionen af diabetikere. HFCS er udvundet af majs, og meget billigere at producere end rør og roesukker. Industrien er vilde med det, det er sødere, smager bedre og får os til at købe mere.

HFCS er består af de samme molekyler som almindelig sukker, nemlig glukose og fruktose. Almindeligt sukker består af ét molekyle glukose og ét molekyle fruktose, svarende til en fordeling på 50% hver. I HFCS er fordelingen derimod 42% glukose og 55 % fruktose. Fruktosen er farlig fordi den bl.a. kan forsage fedt i blodet, fedtlever og diabetes 2, hvilket HFCS dermed øger risikoen for, da procentdelen af fruktose i molekylet er større her. Hvis HFCS øges i vore madvarer, må vi dermed forvente en stigning i fedme og livsstilssygdomme. I Danmark findes der allerede en lille smule HFCS f.eks. i nogle rugbrødstyper, og forekomsten i vores mad vil stige, hvis ikke der kommer restriktioner på området.

Tomme kalorier

Vi hører om, at vi skal passe på de tomme kalorier, men er problemet med tomme kalorier kun et lille del af historien? Førende eksperter nævner, at sukker har unikke egenskaber. Især den måde sukkeret omsættes på i kroppen er bemærkelsesværdig. Vi omsætter fruktosen i leveren, og slutproduktet kan give livsstilssygdomme og bl.a. gigt, hvis vi indtager det i tilstrækkelige mængder.

Sukker er et kulhydrat som giver kroppen hurtig energi. Vi hører næsten dagligt, at sukker er tomme kalorier, altså ingen vitaminer og mineraler, hvilket også er rigtigt. Men sukker er også andet end bare tomme kalorier, hvilket også bliver fortalt af nogen af verdens førende forskere på området. Nogen af disse forskere, går endda så langt og siger at sukker er et giftstof, som skal sidestilles med cigaretter og alkohol. Virkningen af sukker i kroppen er en lumsk affære, som kan have andre effekter end kun ekstra kilo på sidebenene.

Kulhydrat består af molekyler som varierer og deles op i simple og komplekse. Sukker hører til de simple.

Hvis vi indtager for store mængder kulhydrat, har kroppen tendens til at lagre det fedt vi indtager, og på den måde sætter kroppen ”penge ind på kontoen til dårlige tider”, hvilket betyder at vi stiger i vægt.

Som nævnt foregår omsætningen af fruktose i leveren, men glukosen omsættes i hele kroppen. Et overforbrug af disse to molekyler, vil give ekstra arbejde for leveren, meget mere end hvis du spiser andre fødevarer. Og hvis sukkeret indtages i flydende form, vil det ramme din lever endnu hurtigere og med endnu større kraft.

Som tidligere nævnt er både glukose og fruktose tilstede. Glukose kan kroppen ikke undvære, stoffet er faktisk så vigtig for os, at leveren selv begynder at producere det, hvis ikke vi får det tilført gennem kosten. Vores hjerne har første prioritet til glukosen som primært brændstof, men også musklerne har brug for glukose til bevægelse.

Det andet molekyle er fruktose. Fruktose er næsten dobbelt så sødt som glukose, så jo mere fruktose der i en fødevare, desto sødere vil det være. Fruktosen går direkte til leveren, hvor det skal omsættes til energi. Og her er problemet. I slik, sodavand og kager er der tilsat store mængder sukker, dette er vi efterhånden bekendt med. Men hvad med andre fødevarer, kan vi blive snydt til at tro, at en varer er sund, selvom den faktisk ikke er det? Sukkerindholdet i nogle produkter kan være en jungle, varedeklarationen er simpelthen umulig at gennemskue. Dette skyldes, at navnene på sukker findes i så mange varianter, at det kan være svært at vide, hvad det egentlig er. Sukker findes i 56 varianter, og du aner ikke, hvad der er sukker, og hvad der ikke er. På varedeklarationer er ingredienser listet op i rækkefølge udefra hvad der tilsat mest af. F.eks. kan listen i slik se således ud, sukker, hvedemel, invertsirup, sirup, glukosesirup osv. Så helt ærligt, det er jo lige før, vi skal have en biokemisk uddannelse for at finde rundt i denne jungle.

Frugtsukker og sult

I rigtig mange yoghurter er der efterhånden tilsat sukker i store mængder. I en portion kan der være ca. 12 sukkerknalder i. Men hvad med frugt som vi finder i naturen, her er der også frugtsukker i, altså fruktose. For vores forfædre var frugt kun til rådighed i nogle få måneder hvert år, i dag kan vi få det altid og i store mængder, hvis vi vil. Men forskellen på fruktosen i sukker og fruktosen i frugt er kæmpe stor. I frugt er der fibre, vitaminer og mineraler. Fibrene i frugten forsinker optagelsen af sukkerindholdet, dette gør at leveren bedre kan følge med, så den ikke bliver bombarderet og bliver syg.

Et andet problem med sukker er, at det går ind og påvirker hormonet, der signalere sult i hjernen. Det påvirker også den normale transport og signalering af et af vores mæthedshormoner, der skal give signal til hjernen om, at vi skal stoppe med at spise og forbrænde noget energi i stedet. Vi kender alle effekten af en god lækker dessertkage – sofaen kalder!

Et andet af de helt store problemer med sukker er også den afhængighed, der kan opstå. Vores receptorer for belønning fra hormonet Dopamin mindskes, og der skal mere og mere til, for at opnår den samme effekt. Dette er påvist i mange videnskabelige artikler, der fortæller, at sukker ikke gør os mætte nærmere tværtimod, vi vil ha mere af det.

Skal eller kan vi reducere vores forbrug af sukker? Sukker er trods alt et naturligt stof. Sukker er fornøjelse, lige som tobaksrygning og alkohol er. Men det er da fuldstændig hen i vejret – der er højere afgifter på mandler end der er på slik og chokolade. Mandler er godt for folkesundheden, og sukker det modsatte. Vi ønsker, at folk skal spise sundere, og skære ned på de søde varer. Men hvordan vil nogen, der sidder stramt i det økonomisk, vælge når de ser på prisen. Så har vi et valg? Ja, som stat. Fjern afgiften på sunde fødevarer!

Jeg er ikke nogen helsefanatiker, og jeg er ikke imod sukker. Jeg spiser det selv med stor fornøjelse. Men når det er i mængder, som vores krop, og særligt vores lever, ikke kan håndtere, bliver jeg bekymret. Når jeg ser på tallene for livsstilssygdomme og fedme, og tænker på de mennesker jeg hjælper til et sundere liv væk fra livsstilssygdomme og færre kilo, gør det mig trist.

Vi ved jo godt, at Lakridskonfekt ikke er ligeså godt som kål. Men vi fortsætter med at spise det. Så, skal sukker sidestilles med alkohol og rygning, som et giftstof? Jeg har efterhånden set mange tilfælde i mit arbejde og læst hundredevis af videnskabelige artikler om emnet, så jeg er ikke i tvivl. I min verden skaber det afhængighed, udløser en biokemisk reaktion, der gør, at du bliver nød til at spise mere, selvom du ved det ikke er godt, og i sidste ende kan du blive syg. Naturen gjorde sukker svært at få, manden gør det let at spise. 

Referencer:

Bispebjerg Hospital/fedmeforskning/Tema December 2012. Fedmeepidemien har aldrig været værre

http://videnskab.dk/krop-sundhed/danmarks-nye-sukker-slar-mus-ihjel-men-ikke-nodvendigvis-mennesker?utm_source=vores+nyhedsbrev&utm_campaign=f5010acac2-201502042_4_2015&utm_medium=email&utm_term=0_d2f5c83eb4-f5010acac2-239622445

https://www.hjerteforeningen.dk/files/Netvaerk/Fys/Bjoern%20Richelsen_%20301013ppt.pdf

The toxic truth about sugarNature 482, 27–29 (02 February 2012)

http://www.nytimes.com/2011/04/17/magazine/mag-17Sugar-t.html?pagewanted=all&_r=0

http://clinton.k12.wi.us/documents/sugar_names.pdf

http://politiken.dk/mad/madnyt/ECE2413051/du-betaler-hoejere-afgift-paa-noedder-end-paa-slik/

Uddannet personlig træner og ernæringsvejleder med speciale i vægttab. Formand i Adipositasforeningen og indehaver af Pernielsen.com. Læs mere om Per her

0 Kommentar(er)

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *